Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

autó

Szent Kristóf napja alkalmából idén is jármű-szentelést tartottak Békéscsabán, a Jaminai Jézus Szíve Templom előtt. Volt, aki kerékpárjára, mások motorkerékpárjukra, de legtöbben autójukra kérték az áldást.

Szent Kristóf a tizennégy segítő szent egyike, az utazó és utasok védőszentje, ehhez kapcsolódóan pedig Békéscsabán már évek óta hagyomány a Jaminai Jézus Szíve Templom előtti autószentelés, a Szent Kristóf napjához legközelebb eső vasárnapon. Ilyenkor a szentmise után az atya körbejárja a templom körüli parkolót és a hívek közlekedési eszközeit megszenteli, illetve áldást kér rájuk, ezzel segíti hozzá őket a balesetmentes utazáshoz.

Az eseményen már évek óta részt vesz közreműködőként az Autóklub is, amelynek védőszentje és egyben jelvénye is Szent Kristóf.

A kezdeményezést a szervezők jövőre is folytatni kívánják, és minél több érdeklődőt várnak majd, legyen szó bármilyen járműről.

22. alkalommal gyűltek össze a gépjármű tulajdonosok a Nemzetközi Volkswagen Bogár Találkozóra és Busz Party-ra. Az ország legnagyobb találkozójára a határon túlról is érkeztek vendégek.

Nemzetközi Volkswagen Bogár Találkozót és Busz Party-t tartottak Gyomaendrődön. Kardos Ferenc, a rendezvény főszervezője már gyermekkora óta rajong ezekért a nagyszerű autókért, innen jött a találkozó ötlete, melyet idén már 22. alkalommal rendeztek meg.

Az ország legnagyobb találkozójára rengeteg autó és busz érkezett, melyek megtöltötték a kemping területét. A rendezvény sok belföldi és külföldi vendéget vonz, akik között akad olyan is, aki már kezdetek óta részt vesz ezen a találkozón.

A rendezvényen a résztvevők szemügyre vehették egymás járműveit, melyekről a tulajdonosok nagy örömmel meséltek is.

Nem csak a kempingbe kilátogatók csodálhatták meg ezeket a nagyszerű járműveket, hanem a mások is, hiszen a kora esti órákban egy bogaras felvonulás vette kezdetét.

12. alkalommal rendezték meg a Füzestuning Autó és Motor Show-t Füzesgyarmaton. A mára már nemzetközivé nőtt találkozóra hazánk szinte minden pontjáról és a környező országokból is érkeztek látogatók.

2005-ben egy füzesgyarmati szerelőműhely csapata úgy döntött, bemutatják a helyi lakosoknak, hogy megfelelő hozzáértéssel és munkával milyen esztétikai változtatásokat lehet alkalmazni a hétköznapi autóknál. A célközönség eleinte még csak a helyi lakosság volt, az évek alatt viszont a fesztivál először országos-, később pedig nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

Már az első évben is pozitív visszajelzést kaptak a szervezők, évről-évre egyre több látogatót és jelentkezőt vonzott a tuning show, ennek egyik oka, hogy a rendezvény teljesen ingyenesen látogatható. Stábunk kíváncsi volt arra is, hogy az autótulajdonosok milyen verdákkal érkeztek és, hogy valóban elégedettek-e a rendezvény hangulatával.

A Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klub már közel hatodik éve szervezi meg Veterán Autó és Motor Találkozóját Békéscsabán. A Szlovák Kultúra Házának udvarán került sor az első tavaszi kiröppenésre, melyen idén is sok szép járművet csodálhattak meg az érdeklődők.

A veterán járművek találkozója minden évben egy különleges eseménynek számít. Ilyenkor mindenki amellett, hogy elhozza a saját járművét, megnézi a másikét is. Ötleteket tudnak meríteni, tanácsokat adnak egymásnak, ezáltal nagyon sok élménnyel térhetnek haza az ide látogatók.

A rendezvényen a veterán járművek mellett olyat is találhattunk, melyhez tulajdonosa maga gyűjtötte össze az alkatrészeket és rakta össze. Rozsnyó Ferenc már több mint 10 éve vesz részt ilyen találkozókon. Nagy álma, hogy motorja egy rendszámot kapjon és közlekedhessen vele a forgalomban is.

Az eseményen az érdeklődők nem csak kívülről csodálhatták meg az autókat, hanem a motorháztető alá is nyerhettek egy kis betekintést.

A autóval való biztonságos közlekedés egyik alappillére az, hogy az ősz végén gépjárművünkön a nyári gumiabroncsokat télire cseréljük. A szakemberek szerint a tartósan hét celsius fok alatti hőmérsékleten már a téli gumikat kell használnunk.

A tartósan hideg időjárás beállta előtt már érdemes lecserélni a nyári gumikat, ugyanis ekkor a téli gumik már jobb tapadást biztosítanak az úttesten.

Nem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni a cserét, ugyanis ilyenkor feltorlódik a munka a gumiszervizeseknél, így sokat kell várni, amíg elkészül a járművünk.

Bizonyos körülmények között jó alternatívát jelenthet az ún. négyévszakos gumi is. Azok, akik télen keveset- és éves szinten sem sokat autóznak, és havas, jeges útviszonyok esetén nem szükséges autózniuk, elsősorban városban közlekednek, nem mennek a hegyekbe a téli időszakban és mindezek mellé óvatos, figyelmes sofőrök, azok bátran választhatják a négyévszakos gumit.

A három és fél millió forintból vásárolt gépjármű nagy segítség lesz, ugyanis az eddigi autó sűrűn meghibásodott és alkalmatlan volt a nehezen elérhető tanyák megközelítésére. Izsó Gábor, Békés polgármestere nagy örömmel adta át a betegszállító autó kulcsát a helyi ügyelet vezetőjének.

A polgármester kifejtette, hogy korábban, 2014 előtt komoly problémák voltak a helyi ügyeleti rendszerrel. Azóta az új szolgáltató professzionálisan végzi el a betegek ügyeleti ápolását. Ezért is döntött úgy Békés Város önkormányzata, hogy támogatja a gépjármű megvásárlását.

Az ügyeleti autó több mint 400 ember ellátásában segít majd havonta. Így ezeket a betegeket gyorsabban, és hatékonyabban tudják majd ellátni az ügyeletben szolgáló orvosok.

A tavasz beköszöntével a motorokra is rávetülnek az első napsugarak, ezzel jelezve a büszke tulajdonosoknak, hogy itt az idő leporolni a vasakat és felkészíteni őket az idei szezonra. A békéscsabai Ipartestület Veterán Motorosok klubja, a motorszezont üdvözölve immáron 4. alkalommal rendezett motoros találkozót, március 15-én.       A veterán motorok kedvelői azért gyűltek össze, hogy megosszák élményeiket, megmutassák járműveiket, új kapcsolatokat építsenek ki, továbbá természetesen egy ilyen rendezvényen a nosztalgia faktor is igen magas. Ezt növeli még az is, hogy az idei találkozón már nem csak motorok, hanem igazi klasszikus négykerekűek is teret kaptak.

5 évvel ezelőtt Békés megye környékén nem volt hasonló motoros klub, az alapító tagok akkor úgy érezték, hogy a megyében is igény mutatkozik egy motoros csoportosulásra.   

A Veterán Klubot közel negyven fő alkotja, tagjait leginkább iparosok alkotják. A motoros találkozót ők honosították meg Békéscsabán, a rendezvény sikerességét jól mutatja, hogy az Ipartestület udvara egyszerre telt meg a nosztalgikus járművekkel és az érdeklődőkkel.

Címkék:

Oldalak