környezetvédelem

Nevelj fel egy fát! Fa ültetésre és nevelésére buzdította a gyerekeket Gerlán az a program, melynek lényege, hogy a gyerekek felső tagozatba lépéskor elültetnek egy fát, és azt az általános iskola befejezéséig gondozzák. Így testközelből tanulhatják meg a környezetvédelmet, környezetismeretet és szociális egyéb ismeretet.

Nevelj fel egy fát! Ezt a nevet kapta az a program, melyet Herczeg Tamás országgyűlési képviselő támogatásával indított a Közösség a Fejlődésért Egyesület. Az eseményen a Gerlai Általános Iskola tizenegy ötödik osztályos tanulója vett részt tanáraikkal, Herczeg Tamással, a Közösség a Fejlődésért Egyesülettel és a Gerlai Wenckheim Társasággal együtt.

A Gerlai Általános Iskola diákjai örömmel csatlakoztak a programhoz.

A Békéscsabán működő környezetvédelmi szervezet, a Zöld 14 Egyesület új projektjének megnyitóján jártunk. Az X Parc 2.0 Békéscsaba-Arad program által a fiatalok és az idősebbek egyaránt szórakozhatnak, miközben közelebb kerülnek a természethez.

2008-ban alakult meg a Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődésért Egyesület, mely Zöld 14 Egyesület néven vált ismertté. A szervezet immáron több, mint 10 éve azzal az elsődleges céllal működik, hogy a fiatalok környezetszemléletét különböző tevékenységekkel egy olyan irányba változtassa, amellyel elősegítik a természet- és környezetvédelmet.  Ebben a szellemben szeretnék megvalósítani az X Parc 2.0-át az aradi székhelyű Excelsior Egyesülettel, melynek előzményéről és a partnerség kialakulásáról Duray Balázs, a Zöld 14 elnöke beszélt.

Az egyesület - az eddig már partnerségben álló intézményeken kívül - folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek révén tovább mélyítheti a fiatalok környezetszemléletét.

Rövidesen házhoz viszik a sárga kukákat Békéscsabán. A szelektív hulladékgyűjtésre korábban és jelenleg is szolgáló sárga zsákok helyett, szelektív hulladékgyűjtő edényeket biztosítanak díjmentesen az érintetteknek.

A környezettudatos életvitel népszerűsítésében is nagy szerepet játszik, hogy Békéscsabán hamarosan közel 15 ezer háztartáshoz érnek el az úgynevezett „sárga kukák”, tehát a szelektív hulladékgyűjtő edények. Szarvas Péter polgármester bízik benne, hogy ezt a nagyon fontos üzenetet elfogadja a lakosság és mindenki hozzátesz ezzel egy keveset ahhoz, hogy óvjuk környezetünket.

A sárga színű kukákat október közepe és november vége között viszik házhoz Békéscsabán, a családi házas területeken.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, mely idén immár hetedik alkalommal valósult meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Az akció célja minden évben, hogy szűkebb-tágabb környezetünket megtisztítsák a szeméttől. Gyulán - önkéntes alapon - a fogvatartottak is csatlakozhattak a programhoz.

Gyula városa már a kezdetektől részt vesz a programban, mert a mindenkori városvezetés számára nagyon fontos a település szépsége és tisztasága.

A gerlai lakosok is hasonlóan gondolkodnak környezetükkel kapcsolatban. Fontos számukra, hogy rendben legyen a településrész tisztasága és Gerla virágba borulhasson évről-évre.

Gerlán a kétnapos megmozdulás során több, mint 100 zsáknyi szemét gyűlt össze, így elmondható, hogy sikeresen zárult az idei megmozdulás.

Hosszú, kígyózó sor keresztezte a Szent István teret szombat délelőtt, ugyanis különböző kerti virágokat osztottak a Városháza előtt. Nem ez az első alkalom, hogy a Föld napján virágokat osztanak a főtéren, ez lassan tradíció lesz a városban. A helyiek nagy örömmel vették át a növényeket.

Akadt olyan is a tömegben, akit nem csak a virágok szeretete vonzott a főtérre.

A virágosztás szervezője Szarvas Péter polgármester volt, aki fontos feladatnak tartja a város szépítését, virágosítását és a zöld területek megnövelését. A polgármester egy másik gesztust is tett a Föld napján. A Lencsési út mentén ültetett saját kezűleg egy remélhetőleg generációkon átívelő élettartamú kocsányos tölgyfát.

Szarvas Péter polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a jövőben is kiemelkedő figyelmet fordít majd arra, hogy Békéscsaba a gazdaság mellett a környezetvédelemben és a városszépítésben is tovább fejlődjön.

Már 10. alkalommal szervezte meg a "Tesz-Vesz Tavasz" című programot a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája, melynek célja, hogy a fiatalok önkéntesen vállalkozzanak környezetük megtisztításra, megváltoztatására.

A program keretén belül Békéscsabán több család fogott össze azért, hogy a Jézus Szíve Plébánia és Katolikus Templom körüli teret rendbe tegyék és megtisztítsák annak ablakait. Bauer Csaba plébános szerint nagyon szép szimbólum, hogy a napfény úgymond beszűrődik az Isten házába vagy akár a családi otthonunkba, hiszen ez elengedhetetlen az életünkhöz.

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület közötti együttműködés azt az üzenetet közvetíti, hogy a környezetünk és az ivóvizünk egy olyan alapvető érték, amit fontos, hogy a mindennapjainkban óvjunk, védjünk és odafigyeljünk rá. Az hogy ezt az üzenetet az egyesülettel közösen hirdetik, Dr. Csák Gyula vezérigazgató szerint egy kitüntetett lehetőség.

A sajtótájékoztatón bejelentettek egy további együttműködést is. Baran Ádám, a sportegyesület elnöke elmondta, hogy a klub továbbra is igyekszik részt venni a cég által tervezett kampányokban.

A sportolók a mindennapokban igyekeznek a klub által biztosított kerékpárokkal közlekedni, hogy ezzel is óvják a környezetet. Tálas Zsuzsannának, a csapat feladójának fontos az energiatudatos élet és a szemét szelektíven való gyűjtése.

Az óvodás és általános iskolás korosztály számára egy rajzpályázatot is hirdetnek „Hogyan véded környezetedet?” címmel. A nyeremények 600 ezer forintot tesznek ki, amit a nyertesek osztálykirándulásra költhetnek majd. Az alkotásokat április 14-én, 24 óráig lehet beküldeni.

Oldalak