Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

kastély

Hamarosan elindul a szabadkígyósi kastély felújítása. A kivitelezés 1,5 milliárd forintból valósul majd meg és várhatóan két és fél évig tart majd.

A Nemzeti Kastély- és Várprogramban összesen 20 kastélyt és 19 várat újítanak fel a következő években. Ezek közül az egyik a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, amely Békés megye egyik legszebb műemléke. A felújítás már régóta várat magára, ugyanis az utóbbi évtizedekben nem volt jelentősebb rekonstrukció az épületen. Természetesen a projekt nem csak az állagmegóvás miatt fontos, hanem komoly turisztikai célok állnak a hátterében.

A rekonstrukció alkalmával megújul a főépület teljes homlokzata és tetőszerkezete, a torony, a félemelet és a pince része is. Részlegesen felújítják a kastélyparkot is, ahol egy új játszóteret alakítanak ki. A XXI. századi trendekhez alkalmazkodva különböző szolgáltatásokat is élvezhetnek majd a kastély látogatói.

A fejlesztés időtartama várhatóan két és fél év lesz, hiszen a korabeli festmények, faburkolatok felújítása több időt vesz igénybe.

A bő egy évvel ezelőtt átadott látogatóközpont nagyon népszerű, amit jól jelez, hogy a látogatottsági adatok túlteljesítették az előzetes várakozásokat.

Koncertekkel, kiállításokkal és egyéb változatos programokkal várják hétvégén az érdeklődőket Szabadkígyóson. A Wenckheim-kastély és parkja tizenkettedik alkalommal ad otthont a kígyósi kastélyjátékoknak.

A közösség vezetői 12 évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre a játékokat, hogy a rendezvény segítségével felhívják az emberek figyelmét a kastély és környéke építészeti, valamint természeti értékeire. Bíznak abban, hogy ennek köszönhetően előbb-utóbb lehetőséget fognak kapni arra, hogy megmentsék az épületet az utókor számára.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere elmondta, hogy az épületben 66 évig egy iskola volt, ezt az épületet az iskolahasználat, ez a funkció mentette meg. Az ingyenes használat nem alkalmas arra, hogy ez az épület a következő évszázadban is az emberek rendelkezésére álljon. Egy olyan funkcióra van szükség, amelyik megtermeli az épület karbantartásának a költségeit, és ők ezen dolgoznak.